top of page

Kaj je domena?

Skoraj sigurno smo se vsi že kdaj vprašali kaj je domena? Kaj se v resnici v ozadju dogaja, da lahko vse deluje. Domene so povezane z internetnimi (IP) naslovi strežnikov. Tako če vpišemo domeno v iskalnik, nas popelje na točno to internetno stran, ki smo jo vtipkali. Kot naprimer »google.com«, ki sestoji iz imena »google« oz spletne strani in podaljškom domene »com«.

Vse kar napišemo po domeni nas popelje na druge strani, bloge ali direktorije – v bitstvu kamor želimo, oditi na specifični domeni, na katero strani z željeno vsebino.

Ko se odločimo za vzpostavitev spletne strani in kupimo domeno, to ne pomeni, da smo zraven dobili tudi spletno stran. Za priključitev domene in spletne strani potrebujemo gostovanje, kjer na strežniku gostujemo spletno stran in se nanjo povežemo prek domene. Glede na naše zahteve, imamo na voljo vrsto različnih tipov gostovanja. Če smo novi uporabnik domene, je najbolj popularno deljeno gostovanje, kjer si več lastnikov spletnih strani deli enak strežnik.

V zadnjih letih je na voljo več podaljškov za domene, kot kadarkoli prej. Lahko izbiramo med več kot stotinami različnih domen izmed katerih je ».com« najbolj priljubljena. Seveda je veliko starejših domen že zasedenih in podjetja iščejo nove načine in domene, preko katerih bodo razvijala svojo znamko.

Verjetno ena izmed najbolj pomembnih odločitev, ko se odločamo za nov posel, naša domena je ogrodje na katerem bomo gradili svojo znamko. Podvojenih domen ne moremo imeti lahko pa imajo drugačen podaljšek. Če bomo delovali predvsem v našem geografskem območju potem si lahko izberemo podaljšek, ki je vezan na našo državo. Če pa mislimo imeti trgovino, ki tudi izvaža v druge države svoje produkte, potem so domene z ».com« domena bolj smiselna.

Ko izbiramo domene ali domeno, si probajmo zamisliti, kako bi to predstavljalo naš posel. S to domeno se bomo predstavljali potencialnim poslovnim partnerjem in moramo stati za njo.

Najbolje je tudi če je dokaj kratka (manj kot 10 črk) in, da je bodo ljudje lahko interpretirali brez težav. Tako, če je možno, naj bo naša domena z imenom na en ali drugačen način povezana z našo dejavnostjo.


Pozdravljen zemljan

Spletni blog o spletnih straneh!

Poveži se z mano
  • Facebook Globe
  • Twitter Globe
  • Google+ Globe
  • YouTube Globe
bottom of page