top of page

Programske in fizične okvare naprav ter obnova podatkov

Pri uporabi različnih naprav,kot so prenosni računalniki, hišni računalniki, tablice, zunanji diski, USB ključki in podobno, lahko hitro pride do programskih in fizičnih okvar. Oboje je možno odpraviti ali vsaj delno sanirati, v kolikor ukrepamo pravočasno. Pri prvih znakih okvar, kot so upočasnjeno delovanje, glasnejše oglašanje in zmrzovanje med delovanjem, bi morali takoj reagirati. Strokovnjaki bi morali izvesti celovito diagnostiko ter dognati razpon okvare. Po izvedeni diagnostiki bi sledila popravilo in namestitev nadomestnih delov. Naprava bi potem delovala brezhibno. Pri odlašanju popravila pa lahko okvara preseže možnosti popolnega popravila in posledično privede do popolnega uničenja naprave.

 

Fizične in programske okvare

Fizične in programske napake zahtevajo različno vrsto popravila. Po izvedeni diagnostiki sledita celovita obnova podatkov in popravilo poškodovanih področij. Pod fizične okvare uvrščamo poškodbe glave ali motorja trdega diska, pregorelo vezje, slabe sektorje, okvare hladilnega sistema, poškodbe na površini plošč in podobno. Programske napake pa nastanejo zaradi virusov, škodljive programske kode, nepravilnega formatiranja diska, električnega izpada ter nepravilne izključitve sistema in podobno. Sami bomo stopnjo okvare izjemno težko določili in sanirali.

Popravilo glede na obseg težav

Nekatere fizične in programske napake lahko uporabnik odpravi sam s pomočjo ustrezne programske opreme. Pri tem se moramo zavedati, da izbira napačnih programov lahko privede do celovite izgube podatkov. Sami ne moremo obnavljati in popravljati poškodovanih datotečnih sistemov ali pa izvesti celovito obnovo podatkov. Fizične poškodbe je še težje popraviti, saj bi lahko obnova podatkov s strani nestrokovnjakov privedla do uničenja naprave. Strokovnjaki namreč napravo odprejo v čistih sobah, z minimalno prisotnostjo vlage in prahu. Napravo povežejo z diagnostično opremo, izvedejo diagnostiko ter locirajo okvarjene dele.

Preprečitev okvar v bodoče

V bodoče se lahko izognete izgubi podatkov s pomočjo rednega varnostnega kopiranja. Slednjega je najbolje narediti po vsakem zaključenem pisanju, programiranju in ustvarjanju. V kolikor pa nimate časa za čakanje za varnostno kopiranje, slednjega izvedite tekom noči ali v času dneva, ko naprave ne potrebujete. Zavedajte se, da je obnova podatkov velikokrat nemogoča, v kolikor je naprava preveč poškodovana. Varnostno kopiranje tako prepreči izgubo katerihkoli podatkov.


Pozdravljen zemljan

Spletni blog o spletnih straneh!

Poveži se z mano
  • Facebook Globe
  • Twitter Globe
  • Google+ Globe
  • YouTube Globe
bottom of page