top of page

Sprednje krmiljenje

Končniki so pomemben del avtomobilskega sistema za krmiljenje in pomembno vplivajo na kakovost in varnost vožnje. Ker je to del, ki se lahko hitro obrabi, ga je treba redno pregledovati in ga, ko je obraba očitna, zamenjati z novim. Na splošno rečeno so končniki del sprednjega krmiljenja vozila, ta pa dobesedno povezuje sprednja kolesa, da se obračata skupaj, ko voznik obrača volan. Če se končniki preveč obrabijo, to, kot je že bilo rečeno, vpliva na vodljivost in upravljanje vozila. Splošni znaki, ki na to kažejo, sta neubogljivost in neodzivnost vozila, ki voznika silijo v stalno popravljanje smeri vožnje, zlasti pri večjih hitrostih, ki se jih dosega na avtocestah. Ravno tako lahko obraba končnikov povzroči tudi neenakomerno obrabo pnevmatik, in sicer na zunanji strani tekalne površine.

Kako sami preverite kakovost končnikov?

Kakovost in delovanje končnikov na vozilu lahko preverite tudi sami. Najhitreje in najučinkoviteje je mogoče njihovo kakovost oziroma obrabo preverili pri vožnji po neravnem terenu oz. na luknjasti cesti. Končniki, pri katerih je prisotna zračnost, pri manjših spremembah smeri volana ne spremenijo smeri koles oz. vožnje v isti meri, kot bi to bilo pričakovati glede na premik volana. Vozniki pogosto to obnašanje opisujejo kot občutek slabe kontrole nad vozilom ali neodzivnosti vozila. Smer koles se namreč ne spremeni za toliko, kot bi se sicer, če pri končnikih ne bi bilo zračnosti. Nadalje je v primeru večje zračnosti končnikov mogoče slišati tudi udarce, ki se pojavijo ob vožnji zlasti po luknjasti ali neravni cesti. Smotrno je zaključiti, da so taki končniki, ki ne zagotavljajo primerne spremembe pri obračanju koles ob spremembi smeri volana, navadno obrabljeni, stari oziroma niso primerne kakovosti.

Zamenjava končnika

Načeloma zamenjava končnikov ne sodi med zapletena vzdrževalna dela. Spretnejši lastniki vozil bi to delo lahko opravili tudi sami. Drži pa, da je za uspešno zamenjavo treba imeti posebno orodje za ločitev končnikov od ostalih delov sprednjega krmilnega sistema vozila. Pri serviserjih se zamenjava končnikov šteje med enostavnejša, vendar redna vzdrževalna dela vsakega vozila.

Varnost

Če sumite, da so na vašem vozilu obrabljeni končniki, z zamenjavo ne odlašajte, saj lahko zaradi takšnega zanikanja težave na vozilu ogrozite svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu s povzročitvijo hude prometne nesreče.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page