top of page

Rezervni avtomobilski deli

Avtomobili v številkah

Po statističnih raziskavah je bilo ugotovljeno, da je število vozil po svetu do zdaj že preseglo eno milijardo. Največ avtomobilov se po podatkih vozi po cestah v ZDA, ki ji sledi Kitajska. K temu rezultatu je pripomogla tudi metodologija, ki je bila uporabljena pri ugotavljanju števila vozil, saj se je pri rezultatih poleg osebnih avtomobilov upoštevalo tudi kombije in tovornjake.

Podatke o številu vozil pri nas zbira Statistični urad Republike Slovenije. Tako naj bi se pri nas na cestah vozilo že nekaj čez milijon osebnih avtomobilov, kar pomeni, da ima skoraj vsak drugi Slovenec svoje vozilo. Iz Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj pa predvidevajo, da naj bi se do leta 2050 na cestah v svetu vozilo že dve milijardi in pol avtomobilov.

Proizvajalci in avtomobilske znamke

Od izdelave prvega avtomobila je preteklo že lepo število let. Razvoj v avtomobilski industriji od prvih začetkov do danes pa je bil zares nagel. V svetu je bilo leta 2013 že registriranih 30 proizvajalcev vozil, pri čemer vsak oglaša svoja vozila pod različnimi imeni oziroma znamkami. Izbira na trgu je zato velika in za nekatere celo neobvladljiva.

Vzdrževanje vozil

Z razvojem in napredkom v zadevni industriji, pri čemer naj bi bil vsak nov model vozila izboljšava predhodnika, se veča tudi število potrebnih avtodelov za njihovo delovanje. Zaradi konkurence in marketinške prednosti predvsem tu drži, da je pomembno pri vzdrževanju ali popravilu ali zamenjavi katerih koli delov za vozilo, najti take avtodele, ki jih je v vozilo mogoče vgraditi glede na njihovo funkcionalnost in dimenzije, tj. dele za znamko določenega proizvajalca. Na kratko povedano vsak proizvajalec izdeluje dele za svoja vozila oziroma znamke vozil, ki se prilegajo točno določenim modelom vozil.

Vzdrževanje nekaterih vozil je zato lahko tudi nadpovprečno drago.

Rabljeni in obnovljeni avtodeli

K sreči je mogoče več avtodelov (silux.si) obnoviti ali ponovno uporabiti, če ni presežena kritična meja njihove obrabe ali življenjske dobe materiala. V to kategorijo sodijo zlasti zunanji deli karoserije avtomobila in njegova notranja oprema potniške kabine ter nekateri glavni deli motorja. Nujna pa je zamenjava vseh delov tistih sistemov, ki vplivajo na stopnjo varnosti vožnje.

Brisalci so pri vožnji eden od ključnih dejavnikov. Več v našem članku.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page