top of page

Led tehnologija se sve brže razvija

Usporedi li se situacija s rasvjetom u automobilskoj industriji s onom u kućanstvima, situacija je vrlo slična. U oba slučaju postoji određena vrsta rasvjete koja se koristi dugi niz godina i tek nedavno dolazi do nekih promjena. Kod kućanstava smo dugo imali žarulje sa žarnom niti koje polako zamjenjuje led rasvjeta. A kod automobila se radi o halogenim žaruljama koje su još uvijek određeni standard, ali ih polako zamjenjuju led žarulje za auto. I kod jednih i kod drugih bit će potrebno određeno vrijeme da jedna tehnologija potpuno nestane i druga u potpunosti zaživi.

Prednosti i nedostaci led žarulja za auto

Na prvi pogled, led žarulje za auto djeluju mnogo superiornije u odnosu na halogene žarulje. No, kao što je slučaj i s mnogim drugim tehnologijama, sve ima svoje prednosti i mane. Kada je riječ o prednostima, onda bi to svakako bila bolja iluminacija. Ali, kada je riječ o tome, tu se krije i jedan manji nedostatak. Naime, led žarulje za auto još uvijek imaju problema s većim osvjetljavanjem ceste pri većim brzinama. To u praksi znači da kada vozite većom brzinom, primjerice po autocesti, led žarulje za auto neće moći osvjetliti jako veliku udaljenost ispred auta. To je problem za koji rješenje još uvijek traže svi proizvođači žarulja. Naravno, osjvetljenje će još uvijek biti zadovoljavajuće, ali traži se još bolje rješenje kako bi to osvjetljenje bilo što veće.

Od ostalih prednosti svakako valja istaknuti i duži životni vijek. Led tehnologija se već dokazala na raznim drugim poljima da može pružiti dugi životni vijek. Ista je situacija i kada su u pitanju led žarulje za auto. Teško je govoriti o konkretnim podacima o dugotrajnosti, jer sve ovisi o navikama vozača. Neki vozači i za vrijeme ljetnih mjeseci cijelo vrijeme imaju upaljena svjetla, iako zakonski to nije potrebno. Neki vozači svoj auto voze svakodnevno, a neki tek povremeno. Tako da su to sve stvari koje utječu na konačni vijek led žarulja za auto.

Cijena

Kada se govori o prednosti i nedostacima određenih proizvoda, najčešće se u tom popisu spominje i cijena, bilo kao prednost ili kao nedostatak. A cijenu led žarulja za auto teško je smjestiti u prednosti ili nedostatke. Naime, led žarulje za auto su svakako skuplje od halogenih žarulja za auto kakve još uglavnom možemo pronaći na većini auta. Ali, kao što je navedeno ranije, led žarulje za auto će i duže trajati od halogenih. To znači da ćete kroz određeni vremenski period morati više puta zamijeniti halogene žarulje nego što biste morali zamijeniti led žarulja. Vrlo jednostavnom računicom se može izračunati da ćete kroz nešto duži vremenski period uštedjeti na cijeni žarulja. Ista takva situacija je i kod led rasvjete u kućanstvima. Žarulje sa žarnom niti bile su izrazito jeftine, ali i s relativno kratkim životnim vijekom. Morali ste ih zamijeniti nekoliko puta tijekom nekoliko godina. No, ako ste kupili led žarulju koja je bila skuplja, niste ju morali mijenjati sljedećih nekoliko godina, a u isto vrijeme je trošila i manje energije. Tako da ste u konačnici ipak uštedjeli.

Razne primjene na automobilima

Iako se led žarulje za auto uglavnom koriste za prednja svjetla, zbog mogućnosti led tehnologije, odlične su i za druge primjene. Tako se na autima novije generacije koriste i za duga svjetla, žmigavce, unutarnju rasvjetu i sl. Zbog same boje i svjetline led žarulja, odlične su i kao svjetla za maglu. Njihov snop svjetlosti će se odlično probijati kroz maglu, zbog čega ćete imati bolju preglednost. A u isto vrijeme će vas i vozači koji vam dolaze u susret bolje uočavati.

Mnogi zaljubljenici u aute, koji vole raditi razne preinake na vanjskim i unutrašnjim dijelovima automobila, koriste razne led žarulje za auto u dekorativne svrhe. Tako je moguće kupiti razne trake u kojima se nalazi više led žarulja u bojama koje se vrlo jednostavno zalijepe u unutrašnjost auta. Moguće su razne kombinacije i auto u mraku s takvim posebnim žaruljama izgleda posebno atraktivno. Isto tako, postoje i razne trake koje se mogu zalijepiti s donje vanjske strane auta. Takve led žarulje za auto tada emitraju svjetlost ispod auta što također može izgledati vrlo atraktivno za vrijeme vožnje noću. No, u tom slučaju, treba pripaziti da se koriste led žarulje za auto nešto slabijeg intenziteta jer koliko god one jače izgledale atraktivno, ujedno mogu smetati ostalim vozačima.

Razne vrste

Ako se zaputite u neku trgovinu koja prodaje LED H7 sijalice za auto, vidjet ćete jako veliki izbor i mnoštvo različitih oznaka koje mogu biti zbunjujuće. Oznake poput h1, h4, h7 i slično odnose se na grlo žarulje. Ovisno o vašem automobilu, morate odabrati odgovarajuće žarulje. Ako niste sigurni koje žarulje su kompatibilne s vašim autom, provjerite s trgovcem. A taj podatak možete provjeriti i sami putem Interneta. Naime, neki proizvođači na svojim internetskim stranicama imaju i interaktivne kataloge s popisom svih auta i žarulja koje su za njih namijenjene. Potrebno je samo u izborniku odabrati vaš model auta i godinu proizvodnje. Tada ćete dobiti popis svih žarulja koje vaš auto posjeduje, zajedno s pripadajućim oznakama. Na temelju tih podataka ćete vrlo jednostavno u trgovini pronaći odgovarajuće žarulje.

Osim oznake grla žarulje, u podacima za žarulje pronaći ćete i još mnoge druge informacije. Primjerice, pronaći ćete informacije o snazi žarulje koja se izražava u vatima. Dobit ćete i informacije o potrošnji žarulje. A vrlo bitne su i informacije o boji osvjetljenja. Najčešće se koriste žarulje s bijelim osvjetljenjem jer su se one pokazale kao najučinkovitije.

Trgovine

Led žarulje za auto možete kupiti u brojnim specijaliziranim trgovinama s auto opremom. Tamo ćete pronaći najveći izbor te vjerojatno pronaći one odgovarajuće za vaš auto. S obzirom da su led žarulje za auto postale sve češći izbor vozača, danas ih se može pronaći i na drugim mjestima, doduše nešto ograničenog izbora. Tako ih možete potražiti i na benzinskim postajama, u trgovačkim lancima i sl. A ako tražite i još veći izbor, uvijek možete provjeriti što se nudi na Internetu. Brojne internetske trgovine prepoznale su sve veću potražnju za ovom vrstom žarulja tako da su ih dodale u svoju ponudu.

Ako ste u potražnji za tepisi za auto onda pročitajte naš najnoviji članak.

bottom of page