Kompresor klime služi za ugodnu vožnju i ljeti i zimi

Kompresor klime najvažniji je dio klima uređaja u vašem automobilu, jer se upravo zahvaljujući njemu postiže toliko željena promjena temperature unutar automobila, osobito njegovo rashlađivanje tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Klima uređaj koji ispravno radi i siguran je za korištenje je velika pomoć vozačima svih vrsta vozila, osobito onima koji voze na veće udaljenosti. Ona omogućava vožnju na ugodnoj temperaturi, ali je svojim radom zaslužna i za povećanje razine sigurnosti na cestama, jer pozitivno utječe na vozače i održava njihovu koncentraciju na potrebnoj razini. Samim time ona vozačima pruža podršku tijekom vožnje.

Evo zbog čega je kompresor klime vitalni dio klima uređaja


Klima uređaj će ispravno raditi ako su svi njeni dijelovi funkcionalni, a najvažniji od njih je kompresor klime. Njegova uloga je važna jer on pokreće klima uređaj, a u isto vrijeme tlači plin kako bi postao rashlađen i ugodan za vozača.

Kompresor funkcionira na jednostavan način:

  1. Kompresijom plina će narasti tlak i temperatura tog plina pa će on dospjeti do kondenzatora ili hladnjaka gdje će se početi hladiti.

  2. Ovaj zrak postaje ohlađen, i dalje se širi i hladi, te na kraju počinje izlaziti iz ventilatora i počinje hladiti kabinu.

Stoga je upravo kompresor klime zaslužan za stvaranje hladnijeg zraka koji je nužan tijekom vožnje pri visokim temperaturama.
Punjenje auto klime


S obzirom na to da klima sustav radi kao zatvoreni sustav on može besprijekorno raditi godinama ako ima dovoljnu količinu punjenja. Problem nastaje kada se količina punjenja smanji ispod one koja je neophodna za rad pa dolazi do poremećaja tlaka i temperature plina. To će opteretiti kompresor i smanjiti učinak hlađenja ili grijanja.Pročitajte i sljedeči članak: Krovna kutija kao organizacijski spasDijelovi automobilske klime


Iako je kompresor klime automobila vrlo važan dio sustava klima uređaja, i ostali dijelovi sustava su jako bitni. To su:

  • kondenzator s ventilatorom

  • ekspanzivni ventil i isparivač

  • ventilator s filterom

Zbog toga je važno redovno održavati cijeli sustav klime jer većina problema će nastati upravo zbog zanemarivanja redovne kontrole kompresora i klime.


Savjeti za upotrebu klima-uređaja


Klima uređaj velika je pomoć i ljeti i zimi, ali je jako bitno da ga ispravno koristite kako ne bi došlo do negativnog utjecaja na vaše zdravlje. Temperatura klima uređaja bi trebala biti 5 do 6 stupnjeva niža od vanjske, čime ćete osigurati izbjegavanje šoka prilikom izlaska iz automobila.

Osim toga, uvijek trebate uključiti ventilaciju nakon što ugasite klima uređaj, kako bi se isušila vlaga u isparivaču i time spriječio razvoj bakterija i mikroorganizama.


Čitajte i sljedeći članak: Gdje i kako koristiti termostat? Drugo ime za termostat jest termoregulator, ali vjerojatno vam je prvi naziv poznatiji. Radi se o napravi koja regulira temperaturu različitih medija, naječešće zraka i vode.


  • Facebook Black Round
  • Google+ Black Round
  • Tumblr Black Round