top of page

Gdje i kako koristiti termostat?

Drugo ime za ovaj popularan uređaj jest termoregulator, ali vjerojatno vam je prvi naziv poznatiji. Radi se o napravi koja regulira temperaturu različitih medija, naječešće zraka i vode. Bitno je naglasiti da se radi o zatvorenom prostoru gdje se termostat nalazi jer ako je prostor otvoren, onda nema smisla regulirati temperaturu koja se stalno mijenja.

Termostat se jako često koristi kod automobila, u sustavima za grijanje i hlađenje i napravljen je na isti mehanizam kao i mnogo poznatija sprava: termometar.

Termostat se koristi u autima zbog toga što velike promjene temperature nisu dobre ni za vas niti za sistem. Ne želite pregrijavanje neke komponente auta.

Možda ne znate da se on koristi i u mnogim kućanskim aparatima kao hladnjaci, radijatori i bojleri. Oni svi moraju imati svoj sistem detekcije neprikladnih temperatura jer to je ono što razlikuje termometar od termostata.

Dio koji je osjetljiv na temperaturu daje termostatskom dijelu na znanje da mora uključiti jedan od svojih sistema za regulaciju topline. Obično se to radi tako što se forsira gorivo u prostor za zagrijavanje.Nekad se imak truja grijala ili hladila pojačava ili smanjuje ili se medij koji nosi toplinu/hladnoću gura kako bi brže cirkulirao. U zadnjem slučaju najčešće pričamo o vodi.

To se desi čim se pređe gornja granica zagrijavanja i donja granica rashlađivanja. Ovaj sistem je zato vrlo zahvalan, ne morate se vi brinuti kako ćete regulirati temperaturu i koliko morate podesiti koji sistem. On to radi sam, za vas.

Sistem radi preko termodinamike, grane fizike koja se bavi Carnotovim procesom i obrnutim Carnotovim procesom. On se oslanja na adijabatske i izotermne promjene te kompresiju i ekspanziju fluida.

Zaključno, termostat je praktički termometar sa svojim regulacijskim sistemom. Iz tog razloga je puno praktičniji i njegova detekcijska sposobnost je korisna mnogima, pogotovo onima koji su zaboravni ili onima koji nisu sigurni kako bi se temperatura trebala regulirati. U svakom slučaju, ako želite biti sigurni da će sve biti pod kontrolom (po pitanju topline/hladnoće), vrlo je dobro nabaviti termostat za neku prostoriju. Kod auta i kućanskih uređaja termostati dolaze već ugrađeni tako da za to nemate brige.


  • Facebook Black Round
  • Google+ Black Round
  • Tumblr Black Round
bottom of page