top of page

Roštilj na ugljen poseban je doživljaj pripremanja hrane

Često volimo za vikend otići negdje u prirodu ili na vikendicu i podružiti se s prijateljima. Obično to druženje na kraju zasladimo s finim jelima s roštilja u vrtu u kojem je vrtni namještaj. Na tržištu ima više modela roštilja. Uglavnom koristimo male prijenosne roštilje na drva i ugljen jer su praktični. Roštlilj na ugljen je praktičan po tome da jedan vikend možemo peći roštilj na jednom mjestu negdje u prirodi, a već drugi vikend možemo otići negdje drugdje i ponovo tamo peći roštilj i uživati.

Prijenosni roštilj na ugljen je praktičniji u odnosu na električni roštilj jer možemo otići negdje u prirodu gdje nema struje. Potrebno je samo sa sobom ponijeti drva, ugljen i hranu. Neki roštilji imaju i male kotače pa su samim time još praktičniji za upotrebu. Zato ih ne treba nositi kada ih želimo transportirati na željeno mjesto kao što su vrt, livada ili terasa našeg doma ili kada ih trebamo pospremiti.

Sam miris roštilja širi se dosta daleko i mnogi će ga osjetiti. Kako bi istinski uživali u roštilju, moramo paziti i na neke bitne stvari. Jedna od tih je i da ugljen mora biti potpuno suh jer će mu inače trebati jako puno vremena da izgori. Kada smo zapalili vatru, moramo pričekati da se sve razgori i vatra potpuno smiri pa tek onda postaviti rešetku za pečenje mesa. Ako to tako ne napravimo, postoji mogućnost da nam vatra zahvati hranu koja će onda pocrniti i nećemo se iskazati kao pravi majstori pečenja roštilja. Postoj i roštilj na ugljen koji ima svoj poklopac.

Za njega je specifično da se hrana koju pečemo dimi u vlastitom dimu, odnosno dim cijelo vrijeme cirkulira unutar poklopca. Nije ga preporučljivo stalno otkrivati jer tako gubimo puno topline i potrebno je onda puno više vremena da se hrana pripremi. Za takav roštilj na ugljen specifično je i to da moramo dovoditi zrak i s donje strane budući da je prekriven pa zrak koji je neophodan za pravilno pečenje mesa nema od kuda dolaziti.

U svakom slučaju, bez obzira za koji se god roštilj na ugljen odlučili, zasigurno ćete uživati u pripremljenoj hrani.

Želite saznati gdje i kako se koristi termostat? Onda slijedite linku i pročitajte više o tome.


  • Facebook Black Round
  • Google+ Black Round
  • Tumblr Black Round
bottom of page