top of page

Termostat je važan za trajnost i pouzdanost motora

Brojni autodijelovi se kriju ispod poklopca vašeg automobila. Za neke od njih vjerojatno niste nikad ni čuli i za njih uglavnom znaju samo automehaničari koji će ih ponekad morati popravljati, kada vam se dogodi neki kvar. Neki drugi autodijelovi su ipak nešto poznatiji među vozačima, pogotovo zato što će ih ponekad morati kupovati kad im je potrebna zamjena.

 

Jedan od dijelova automobila koji možda nije toliko "popularan" poput primjerice akumulatora je automobilski termostat. No, to ne znači da nije riječ o vrlo važnom uređaju. On se nalazi u svakom automobilu te je zaslužan za brojne funkcije automobila bez kojih bi moglo doći do velikog kvara.

Osnovne funkcije termostata

Termostat spada u jedan od najvažnijih sklopova u automobilu. Osnovna funkcija mu je omogućavanje postizanja radne temperature što brže. U slučaju da se pokvare, temperatura može postati preniska ili previsoka. I jedno i drugo može biti izrazito štetno za automobil te je potrebno što prije posjetiti automehaničara.

Termostati su posredno povezani s termometrima. Termometri su uređaji koji mjere temperaturu, dok ju termostati podešavaju, kako ne bi bila previsoka niti preniska.

Provjera ispravnosti termostata

Ako primijetite da vam se temperatura motora vrlo sporo diže ili da je puno viša nego što bi trebala biti, vjerojatno je termostat neispravan. Osim toga, postoje i još jedan način kako možete provjeriti njegovu ispravnost. Podignite poklopac ispod kojeg se nalazi motor te stavite ruku na gumenu cijev koja ide iz motora prema hladnjaku. Ako se ta gumena cijev brzo zagrijava čak i kada je motor hladan, vjerojatno je riječ o kvaru.

Također, riječ je o kvaru i ako je motor zagrijan, a izlazno crijevo s rashladnom tekućinom hladno. Naravno, ako to ne znate sami napraviti ili niste sigurni, posjetite nekog automehaničara.

Potražite ih u trgovini s autodijelovima

Termostati su lako dostupni u brojnim trgovinama koje prodaju autodijelove i autoopremu. Nije riječ o univerzalnom dodatku, već o tipskom. To znači da za svaki model automobila postoji određeni model. To nije problem naći jer je na pakovanju svakog navedeno za koje modele automobila je namijenjen. Ako u nešto i niste sigurni, svakako pitajte prodavača za pomoć kako biste bili sigurni da ćete kupiti odgovarajući termostat.

bottom of page