top of page

Važno je zaštititi se u radu

Veoma važna zaštita na radu je skup zdravstvenih, psiholoških, pedagoških i raznih drugih djelatnosti. Pomoću njih otkrivaju se opasnosti, te isto tako i uklanjaju. Pod opasnostima smatraju se sve pojave koje ugrožavaju zdravlje ili u krajnjem slučaju život osobe. Pomoću zaštite na radu utvrđuju se pravila i mjere, te postupci opreza kako bi se smanjila opasnost i moguća šteta po zdravlje zaposlene osobe.

Svaka osoba zaposlena u firmi mora znati zaštitu na radu, a to uključuje i studente ili volontere koji obavljaju posao.

Kod pojma zaštita na radu javljaju se dva pod pojma, a to su nezgoda i nesreća na radu. Pod nezgodu spada nepredviđeni, neželjeni događaj koji za posljedicu donosi ozljedu, onečišćenje ili štetu, dok kod pojma nesreće na radu, posljedica je ozljeda radnika, onečišćenje okoliša ili materijalna šteta.

Ukoliko gledamo statistički, na 33 događaja, 30 događaja ne prati nikakva popratna posljedica ili ozljeda, dok svega 3 događaja imaju za posljedicu ozljedu radnika, zagađenje okoliša ili neku materijalnu štetu. Statistici znatno pomaže obavezna zaštita na radu, a prema njoj pod ozljedom na radu spada svaka ozljede koja nastane na radnom mjestu. Neovisno o tome da li ta ozljeda nastaje kao posljedica nekog radnog procesa, pod ozljedom na radom smatra se i istegnuće noge prilikom hodanja na poslu. Naravno, kako bi se ozljeda na radu ustanovila, potrebno je obavijestiti inspekciju u roku od 24 sata.

Zaštita na radu neophodna je kako bi se na radnom mjestu stvorili sigurni uvjeti rada. Upravo to i je svrha zaštite na radu. Stvoriti sigurne uvjete rada i što je više moguće umanjiti ozljede ili profesionalne bolesti i nezgode na radu. Pravilnim provođenjem zaštita na radu uklanja gotovo sve moguće ozljede i nezgode na radu i upravo s tog je veoma bitna stavka svakog poduzeća.

Pod zaštitu na radu spadaju i klasične radne tute ili reflektirajuće odjeće, nošenje kaciga na mjestima gdje je to potrebno i naravno nošenje odgovarajuće obuće (cipela sa kapicom).


  • Facebook Black Round
  • Google+ Black Round
  • Tumblr Black Round
bottom of page