top of page

Manjak koenzima q10 može uzrokovati brojne tegobe

Koenzim q10 je supstanca u našem organizmu koja je zaslužna za stvaranje 90 % energije u tijelu. Također, doprinosi normalnom funkcioniranju našeg imuniteta te nam daje snagu i fokus za obavljanje svakodnevnih obaveza. Služi i kao antioksidativna zaštita našeg tijela jer nas brani od štetnih i slobodnih radikala. Ako se u posljednje vrijeme osjećate iscrpljeno i umorno, a san ne pomaže, ako vam nedostaje koncentracije i tromi ste ili općenito osjećate da niste sasvim zdravi i da je nešto izvan ravnoteže u vašem tijelu, postoji velika mogućnost da imate deficit koenzima q10.

Ako se hranite neredovito ili se vaša prehrana sastoji uglavnom od brze i nezdrave hrane, a pri tome se borite sa stalnim osjećajem umora i iscrpljenosti, čak i nakon cjelonoćnog sna, postoji velika šansa da vam u tijelu nedostaje koenzima q10. Iako je posjet liječniku uvijek primarna stvar koja se savjetuje, slobodno možete uzimati i neki oblik suplementa ovog koenzima jer vam sigurno neće naštetiti, a dugoročno će se pokazati korisnim.

Koenzim q10 nahranit će vaše tijelo te pomoći gdje god da je pomoć vašem tijelu potrebna, na staničnoj razini. Neki od simptoma zasigurno će nestati, a i spriječit ćete neke od bolesti do kojih može doći kada je tijelo duže vremena u deficitu koenzima q10.

Iako bi izvor koenzima q10 prvenstveno trebala biti hrana koju jedete, ponekad sam unos kroz hranu nije dovoljan. Posebno dobar izvor koenzima q10 je zeleno povrće, kao što je špinat te razne vrste mesa i neke vrste orašastih proizvoda. Koenzim q10 u nešto većim količinama se može pronaći i u ribi. Ipak, ponekad čak ni zdrava uravnotežena prehrana nije dovoljna da nam pruži dovoljno koenzima q10. To se posebno očituje kada navršimo 35 godina života i kada se on sve teže razgrađuje i teško ga je unijeti dovoljno, s obzirom na taj period života koji od nas zahtijeva posebno mnogo energije.

Tada je preporučljivo unijeti ga kroz dodatni izvor, kao što su koenzim q10 kapsule. Njihova konzumacija u potpunosti je sigurna te je važno pridržavati se propisanih doza na pakiranju.


  • Facebook Black Round
  • Google+ Black Round
  • Tumblr Black Round
bottom of page