top of page

Besplatna hr domena za fizicke i pravne osobe

Svaka fizička ili pravna osoba koja obavlja svoj posao u Hrvatskoj, a želi se predstaviti svojim kupcima na najbolji mogući način, mora se okrenuti Internetu. Internet je danas postao neizostavni dio života mnogih i prilikom potrage za određenim uslugama ili proizvodima, mnogi će se prvo okrenuti upravo Internetu. Oni koji žele postaviti svoje web stranice na Internet i žele se predstaviti hrvatskoj publici, moraju se odlučiti za neku uslugu hostinga i hr domenu, koja može biti besplatna hr domena i naplatna hr domena.

Jedna besplatna hr domena po korisniku

Besplatna hr domena je karakteristična po činjenici da je dopuštena samo jedna po korisniku. Trebate li pak više od jedne hr domene, uvijek se možete odlučiti i za naplatnu varijantu. Ono po čemu je besplatna hr domena još specifična su i pravila registracije, odnosno pravila vezana uz to tko je može registrirati i što naziv mora sadržavati. Registrirati je mogu sve fizičke i pravne osobe, koje posjeduju svoju tvrtku, udrugu ili neku drugu organizaciju, zatim oni koji imaju svoj obrt ili zanat te samostalni djelatnici.

Naziv besplatne hr domene ipak ne može biti proizvoljan, već se moraju poštovati određena pravila. Tako naziv mora sadržavati neka obilježja koja se odnose na vaše poslovanje. To znači da u nazivu mora biti nešto od sljedećeg: naziv poslovanja, skraćenica, ime, prezime ili neka kombinacija. Sve to nije potrebno kod naplatnih hr domena.

Registracija besplatne hr domene

Besplatna hr domena može se registrirati putem Carnetovog online sučelja dostupnog na web stranici http://www.dns.hr . Sve što je potrebno je ispuniti tražene podatke i po potrebi dostaviti određene dokumente. Sustav će vam, na temelju unesenih podataka, predložiti određene nazive domene koje možete prihvatiti. Prihvatite li neku od tih predloženih domena, ona će biti odmah registrirana i moći ćetu ju odmah koristiti. U slučaju da sami unesete naziv domene, rješenje o registraciji dobit ćete unutar 24h, nakon što se svi podaci provjere.

Neke tvrtke koje pružaju hosting vam mogu pomoći da sam taj proces ubrzate pa će vam unaprijed reći koje sve dokumente morate pripremiti. Stoga, ako uzimate hosting u nekoj od tvrtki, možete vidjeti mogu li vam pomoći u posredovanju pri ugovaranju besplatne hr domene kako biste ubrzali cijeli proces.


  • Facebook Black Round
  • Google+ Black Round
  • Tumblr Black Round
bottom of page