top of page

Net domena je jedna od najpopularnijih globalnih domena

Općenito o net domeni

Net domena spada u tzv. Top level domene ili globalne domene. Jedna je od originalnih 7 Top level domena koje su se prve počele koristiti. Ostale Top level domene su com, org, us, edu, mil i gov. Te domene stvorene su još davne 1985. g. i otada se redovito koriste. Istraživanja provedena prošle godine pokazuju da je net domena bila na četvrtom mjestu po popularnosti od svih domena na Internetu(ispred su bile domene com, tk i de).

 

Net je kratica od engleske riječi "network" i u početku je ideja bila da tu domenu koriste organizacije koje se bave mrežnim tehnologijama. No, s obzirom da se to nikada nije definiralo, net domenu je mogao svatko registrirati. Organizacija zadužena za kontrolu svih globalnih domena je ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), no kod net domene situacija je malo drugačija. Tvrtka Verisign je kupovinom tvrtke Network Solutions stekla pravo na posjedovanje prava na net domenu do 2005.g. Tada je zatražila produljenje prava na tu domenu od ICANN-a koji je to odobrio i ugovor je produžen do 2011.g. Te godine ugovor im je automatski produžen na idućih 6 godina što znači da do 2017.g. net domena je pod kontrolom Verisigna.

Registracija net domene

Ukoliko želite registrirati net domenu, to nećete moći učiniti direktno preko tvrtke Verisign nego prego neke druge tvrtke koja je ovlaštena za te usluge. Verisign je tako omogućio mnogim tvrtkama da u njegovo ime obavljaju registraciju net domena i na vama je samo da odaberete jednu od njh. Neke od poznatijih su GoDaddy, Namecheap, Hostgator i dr. Registraciju je moguće obaviti jako brzo, u svega nekoliko klikova mišem. Prvo što trebate napraviti je odlučiti se za naziv domene i provjeriti da li je slobodna. Svaka od tih tvrtki ima bazu svih postojećih domena i nakon što upišete željeni naziv domene (https://www.plus.hr/domene), dobiti ćete izvještaj da li je domena slobodna ili ne. Može se dogoditi da za vaš željeni naziv nije slobodna net domena, nego neka druga, poput com ili org domene.

Ako je naziv i sama net domena slobodna, sve što je nakon toga potrebno je upisati osobne podatke i uz pomoć kreditne kartice obaviti registraciju. Domena se uglavnom registrira na godinu dana nakon ćega ju je potrebno obnoviti kako biste ju i dalje posjedovali. Ako ju ne obnovite, domena će ponovo postati slobodna i netko drugi će ju moći registrirati pa pripazite da vam se to ne dogodi.


  • Facebook Black Round
  • Google+ Black Round
  • Tumblr Black Round
bottom of page